„SISTEMUL”- ÎNTRE PRESIUNEA ELITELOR ȘI VIOLENȚA STRĂZII

În debutul anului, o declarație cu încărcătură aparent filosofică a lui George Maior, directorul SRI, a străbătut spațiul public cu viteza unui trasor, lăsând o urmă prea „scurtă” chiar și pentru cei atenți: „Suntem şi noi preocupaţi de faptul că, la nivel de elite, atâtea câte există în România, politice, culturale, profesionale, economice, din mediul de afaceri nu simţim o coagulare de idei şi de analiză realistă, astfel încât să se împingă lucrurile mai repede către progres”. „Măcar elitele, prin presiunea pe care o pot exercita, inclusiv asupra politicului, să se adune mai mult şi să încerce să ofere soluţii, nu viziuni fataliste, nu viziuni abstracte, nu viziuni care nu au de-a face cu dinamica deosebită a evoluţiilor în plan economic în context european şi mondial”.( Cotidianul, 5 ianuarie 2012).

Interpretarea inițială ne-a condus strict către enunțarea unei schimbări, oricum de bun augur, în atitudinea SRI, de la factor de disoluție/dezagregare a „grupurilor de reflecție” ale elitei, remanență a securității național comuniste (orice „grup” era, prin definiție, ostil sau/și dirijat, orchestrat de interese externe sau neconforme ideologic) la agent coagulant, cu o înțelegere superioară a unor destinații și determinări. A părut, pe undeva, și răspunsul indirect, la întrebări pe care, în timp, ni le-am pus. Decriptarea oferită de recentele violențe de stradă, ar putea adăuga, însă, și o notă mult mai gravă, de preocupare operativă din „fișa postului”, având intuiția pericolului ruperii balanței sociale, o valoare de avertisment: dacă nici elitele nu se mișcă („dinamica deosebită a evoluțiilor”!), pericolul e să se miște alte forțe. Fără excentricități discursive, constatăm acuratețea și profunzimea acestei observații, care face din ce în ce mai mult sens. Dacă lucrurile stau așa, avem încă o confirmare că intelligence-ul românesc este pe mâini bune.

Poate cu un exces de teoretizare, remarc că, de la Vilfredo Pareto, cel din”Tratat de sociologie generală” (lucrarea este centrată în jurul conceptului de elită și a rămas una din cărțile fundamentale ale sociologiei!), analiza dezechilibrelor sociale ne previne că procesul acumulării „indivizilor de elită” nu se desfășoară numai la nivelul elitei, ci în și din toată populația, astfel încât, între elita și masa se desfășoară un continuu proces de circulație. Acesta este denumit de către Pareto „circulația elitelor” și această circulație are un caracter necesar, ceea ce ne permite să vorbim despre el ca despre o lege sociologică. Pareto crede că această lege este legea fundamentală a echilibrului social. Ori de câte ori procesul de circulație a elitelor este împiedicat, sunt întrunite condițiile/se îmbracă forma violenței sociale. Revoluțiile se produc pentru că, fie din cauza unei încetiniri a circulației elitelor, fie dintr-o altă pricină, elemente de calitate inferioară se acumuleaza în straturile superioare.

„Pentru studiul pe care-l vom întreprinde asupra echilibrului social, e bine să divizăm această clasă în două. Vom pune într-o parte pe cei care, direct sau indirect, joacă un rol notabil în guvernare; ei vor constitui elita guvernamentală („sistemul”- n.n). Restul va forma elita non-guvernamentală”- disjunge, din rațiuni metotologice, sociologul italian. Schimbarea elitei guvernamentale îmbracă două forme: a) forma transformării lente și continui; b) forma unor perturbări bruște și violente. „Din timp în timp, observăm perturbări bruște și violente, similare inundațiilor unui fluviu; apoi noua elită guvernamentală reîncepe a se modifica lent și continuu: fluviul, reintrat în matca sa, se scurge din nou regulat”.

O analiza atentă a modelului simplificat al teoriilor lui Pareto arată ca un ” studiu de caz” al societății românești din aceste clipe: hiatusul de agendă dar, în special, pietrificarea, osificarea unui conglomerat  de interese și reprezentare, obturarea canalelor de comunicare și a schimbului de valori intrinseci-dincolo de etichetele de status-au contribuit, în timp, la reducerea vitezei de circulație a elitei guvernamentale, în raport cu marea masă, dar și în raport cu restul elitei non-guvernamentale. Situația s-a soldat cu un blocaj major. „Forma transformării lente și continui” a devenit nefuncțională. Avertisment: elita guvernamentală este doar o reducție a elitei politice, care ar putea să intre integral în mișcarea turbionară socială, dacă nu procedează la a-și măsura cu cântarul de farmacie acțiunea concretă.

În timp ce elitele non-guvernamentale se grupează greu, învățând cultura dialogului la foc mic și amânându-și intrarea în scena reală din rațiuni de ” imaturitate”, violența socială irupe șocant sub scântei aleatorii, simptom al unui vulcan mocnind la mare adâncime. Menghina strânge dinspre mase amenințând să spulbere marile echilibre dar, în pofida riscului, consecințele profunde nu se extrag decât pe escaladare și în punctul de maxim.

În plan concret, este necesară și dezirabilă, substituirea actualului guvern cu o formulă tehnocrată simultan cu declanșarea unui proces de reformare structurală a întregii clase politice. Întreg „sistemul” trebuie reașezat. Ne aflăm deja, inevitabil, sub auspiciile „noii ordini politice”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *